BBQ BAAS ROTI SPARERIBS

Een echte klassieker die ik in de loop der jaren zelf heb mogen ontwikkelen. Als begin twintiger vond ik dat ik redelijk veel mensen kende die heerlijke roti konden maken maar zelf wist ik niet hoe ik dit moest doen en bestelde ik altijd maar bij de "Rotibode". Door veel te lezen en mijn eigen draai er aan te geven ben ik op een eigen recept uitgekomen, die geheel naar mijn zin was. Zodoende ontstond het idee dit te combineren met mijn favoriete stukje vlees van de bbq: de sparerib. 

Ingrediënten

  • naturel spareribs
  • 2 eetlepels djinten
  • 3 eetlepels paprikapoeder
  • (olijf)olie
  • 1 ui
  • blik gepelde tomaten
  • masala-kerrie
  • 3 á 4 bouillonblokjes
  • 4 teentjes knoflook
  • water
  • eventueel wat bloem

Ook wel handig

  • ovenschaal
  • vershoudfolie
  • lakkwast
  • kernthermometer of thermapen
  • Dutch oven
  • wokpan 

Laten we beginnen!

Snipper de ui en pel de knoflook als eerste, vervolgens verhit je de (olijf)olie in de wokpan. Als de olie heet genoeg is voeg je de ui en knoflook als eerste toe in de wokpan en deze bak je aan tot het lichtbruin van kleur is. Nu voeg je de gepelde tomaten toe en roer het geheel lekker om. Voeg nu de djinten en paprikapoeder toe en roer alles weer om. Laat alles nu even pruttelen en dan kan het water toegevoegd worden.

Voeg nu het water toe, net zoveel zodat alles onder water staat. Roer alles weer om en breng alles nu rustig aan de kook. In de tussentijd kunnen we het vlies van de spareribs verwijderen. Doe dit met behulp van een scherp mesje, een platte schroevendraaier en een stuk keukenpapier.

In de tussentijd is het geheel gaan koken en nu kunnen de bouillonblokjes worden toegevoegd, ik verkruimel ze van te voren altijd even. Roer alles weer lekker om en laat het weer even pruttelen. Nu is het tijd om de masala-kerrie toe te gaan voegen. Ik heb hier geen maatstaaf aan gegeven omdat het heel persoonlijk is. Ikzelf houd van een stevige kerriesmaak en ik voeg dan ook royaal toe. Dit is dan ook echt een kwestie van tussentijds proeven tot het naar je zin is. Wanneer dit zo is laat je alles nog even goed pruttelen en laat je de marinade dik worden. Mocht dit niet helemaal naar je zin lukken kun je altijd wat bloem toevoegen, oude tip van mijn oma! Haal de marinade van het vuur en laat het afkoelen. Plaats de ribs intussen in een ovenschaal en giet de marinade royaal over je ribs. Vergeet niet wat marinade achter de hand te houden om tijdens het "low and slow proces" je ribs steeds af te lakken. Bewaar dit simpel in een tupperware bakje. De ovenschaal sluit je af met vershoudfolie. Alles kan nu minimaal voor 12 uur de koelkast in.

Nu komt het leukste gedeelte van de gehele bereiding, de ribs kunnen straks op de bbq. Om te beginnen gaan we de bbq aansteken.

Ik gebruik aanmaakwokkels, ietwat duurder dan simpele aanmaakblokjes maar het verschil is aanzienlijk. De wokkels kun je heel gemakkelijk breken en de inhoud (bijenwas) strooi je uit over de houtskool. Zodra je de wokkels aansteekt gloeit je bbq binnen no time. 
Zodra de bbq goed gloeit kan de plate setter erin om indirecte warmte te creëren.

Plaats vervolgens de Dutch oven op het rooster en laat de bbq opwarmen tot 110-120°C. Waarom niet koud aflakken? In het verleden heb ik dit ook geprobeerd maar dit heeft een minder lekker effect op je vlees dan wanneer je dit warm doet, zodoende de keuze hiervoor. Als de temperatuur bereikt is dan kunnen ook de ribs op het rooster.

Nu gaan we de ribs op een lage temperatuur laten garen. Om de 20 minuten gaan we de ribs aflakken met de marinade uit de Dutch oven. Heb je geen Dutch oven kun je natuurlijk ook de marinade warm houden in een pannetje in je eigen keuken en deze steeds mee naar buiten nemen. Dit garingsproces duurt normaliter om en nabij de drie uur. Spareribs moeten een kerntemperatuur hebben tussen de 80-90°C. Intussen zal de achtertuin heerlijk naar de roti gaan ruiken, heel de buurt zal dus weten dat jullie aan het koken zijn!

Dit proces blijven we dus herhalen tot de juiste kerntemperatuur bereikt is. Dit doen we met behulp van een kernthermometer. Soms gebruik ik een draadloos systeem zodat ik niet steeds naar buiten hoef om te kijken, deze geeft ook de omgevingstemperatuur van de bbq aan. Aangezien ik nu steeds naar buiten moet om de ribs af te lakken kan ik ze op dat moment ook net zo goed even temperaturen.

Op de foto hierboven zie je dat de ribs 65°C zijn, het garen is dus al flink onderweg. Nu is geduld een schone zaak. Wil je het proces versnellen kun je de ribs nog in folie inpakken alleen kun je dan niet tussentijds aflakken. Deze is keuze is geheel aan jezelf. Hoe je dit ook aanpakt het resultaat zal er zo uitzien!

Je kan de spareribs lekker met frietjes eten, echt wel een aanrader. Omdat ik dit gerecht de roti spareribs heb genoemd kiezen wij vaak voor boontjes en aardappeltjes. Net echte roti. Doe vooral waar je zin in hebt.
Bon Appétit!

BBQ BAAS
Alle rechten voorbehouden 2021
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin