SPARERIBS 3-2-1

3-2-1 methode voor spareribs

De 3-2-1 methode klinkt heel erg ingewikkeld maar dit is totaal niet het geval. De "3" staat voor drie uur garen, de "2" voor twee uur in de aluminiumfolie en de "1" voor nog één uur op het rooster zonder folie. Deze populaire methode is over komen waaien vanuit de VS, aangezien ze daar vaak dikkere buikribben gebruiken en hier vaak niet moeten we de tijden voor een goed resultaat wel een beetje aanpassen. Daarover later meer.

Hier in Nederland gebruiken we vaak lenderibben en deze zijn een stuk minder dik. Omdat wij en onze familie en vrienden het maar niets vinden dat de botjes er spontaan uitvallen verkies ik de 3-1-1 methode. 

We beginnen met het verwijderen van het vlies. Om een lang verhaal kort te maken blijft het vaak toch even een getob. Ik ben het snelste en beste klaar mbv een platte schroevendraaier, een aardappelschilmes en een stuk keukenpapier.

Als dit voor elkaar is gaan we de ribs kruiden. Smeer ze eerst in met een laagje (olijf)olie, dit dient simpelweg voor een plaklaagje zodat je kruiden er niet afvallen. Ik ben fan van de dryrubs van "de fik erin" en dan met name rub nummer 2. Dit blijft heel persoonlijk en doe vooral wat je zelf lekker vindt.

Stook je bbq indirect op naar 110-120°C. Je ribs gaan er nu gedurende drie uur op. Gooi er van te voren wat rookchunks op, ik gebruik vaak appel, rode wijnvaten of whisky. Niets is bindend, doe vooral wat je zelf lekker vindt.

Na deze drie uur ga je de ribs inpakken in aluminiumfolie. Ik voorzie het vlees in deze fase altijd van wat appelsap, bruine basterdsuiker en kruidenboter. Dit brengt zoveel meer diepgang in je vlees en dit proef je echt terug. Normaal gesproken zou je volgens de originele methode je ingepakte ribs nu twee uur terug moeten leggen. Hier verkies ik dus één uurtje, anders worden de ribs veel te mals.

Dan mogen ze na één uur weer uit de folie om ze weer zonder folie voor nog één uur terug te leggen. Doe dit heel voorzichtig want het vlees is nu heel gevoelig! Nu is het ook tijd om je vlees af te lakken met bbq-saus. Wij zijn enorm fan van de BBQ-saus van Santa Maria, deze doet het erg goed op varkensvlees. Smeer je vlees pas ongeveer een halfuur voor het einde in, dit om te voorkomen dat de gekaramelliseerde suikers gaan verbranden op je ribs. 

Dan kun je de ribs opdienen. Mocht je ze willen bewaren of kun je niet alles in één keer op dan kun je spareribs zo ongeveer vier dagen heel goed bewaren. Je kunt spareribs met veel combineren maar het lekkerste is toch patat of "friet" zoals ze hier in Brabant zeggen. 

Bon Appétit!

Video volgt snel!

Ingrediënten

  • Spareribs, zo veel als je rooster aan capaciteit heeft
  • dryrub nummer 2 van "de fik erin"
  • bbq-saus van Santa Maria
  • (olijf)olie

In de folie

  • appelsap
  • kruidenboter
  • bruine basterdsuiker

Ook wel handig

  • twee rookchunks met appelsmaak
  • aluminiumfolie
  • lakkwast
  • kernthermometer of thermapen


BBQ BAAS
Alle rechten voorbehouden 2021
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin